Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Να γίνετε εκφραστές της αγάπης

Ξέχασαν να είναι σοφά όντα οι άνθρωποι σήμερα, οι πιο πολλοί. Μπήκε το συμφέρον πιο μπροστά από την σοφία και οι ανθρώπινες κοινωνίες στερήθηκαν τον άνθρωπο. Χρειάζονται πολλές ψυχαναλύσεις για να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον άνθρωπο. Στην εποχή μας οι άνθρωποι δεν αναζητούν την σοφία. Και όταν μια μάνα δεν διδάσκει το παιδί της να γίνεται σοφό, να αγαπάει την χαρά, την ζωή και την δύναμη, να γίνετε σοφό, να αντέχει τις δυσκολίες της ζωής, να είναι υψηλός άνθρωπος, να φέρεται λεπτά, να υπάρχει σαν άνθρωπος ανώτερος από τις συγκυρίες και τις δυσκολίες της ζωής, τότε αυτή η μάνα είναι οχιά στον κόρφο του παιδιού της. Και αυτός ο πατέρας που δεν διδάσκει το παιδί του τη σοφία, την αγάπη και την δύναμη, είναι ο πρώτος εχθρός, ο πρώτος φονιάς που φονεύει την ανθρώπινη χαρά της ύπαρξης του ίδιου του του παιδιού. 

Και αν σταματάνε οι άνθρωποι στα παιδιά τους να διδάσκουν τη σοφία, και την αγάπη και την χαρά, τότε πως θα διδάξουν σαν καθηγητές, σαν δά-σκαλοι, σαν γιατροί, σαν επιστήμονες, σαν φιλόσοφοι, πώς, με ποιον τρόπο, όταν ο άνθρωπος δεν έχει ο ίδιος σφυρηλατήσει την ύπαρξη του με την σοφία; Δεν θα μπορέσει. Γι αυτό η κοινωνία μας σταματά μακριά από την βαθιά επικοινωνία και ζούνε όλοι στην επιφάνεια.

Να αγαπάτε την σοφία και να μάθετε να την αναζητάτε. Κάποιος μεγάλος άνδρας είπε « αναζήτησα την σοφία, γι αυτό και έζησα». Αναζητήσατε την σοφία, και θα ζήσετε. Δυο χιλιάδες χρόνια σας το έχει πει.

Έρχομαι τώρα σε κάτι πιο σημαντικό. Μίλησα για την χαρά, για την δύναμη και για την σοφία. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην αγάπη. Δεν μπορείς να είσαι σοφός αν δεν έχεις αγάπη. Οι άνθρωποι διδάσκουν θρησκείες, φιλοσοφίες, σε πανεπιστήμια, σε κολέγια· έγινε φαινόμενο σπουδαίο η γνώση, μια γνώση όμως που τραυματίζει τον άνθρωπο γιατί στερείται το βάθος και την κοινωνία της αγάπης.
Αν δεν έχετε αγάπη, όλες οι φιλοσοφίες, οι θρησκείες, οι γνώσεις σας θα γίνονται τα πρώτα μαχαίρια που θα δηλητηριάζουν και θα νεκρώνουν την ανθρώπινη ύπαρξή σας.

Να έχετε χαρά και κάθε στιγμή της ζωής σας να αναζητάτε να γίνετε εκφραστές -εσείς οι μικροί άνθρωποι- να γίνεστε εκφραστές της αγάπης. Δεν λέω εκεί που αγαπάτε, αλλά και εκεί που δεν μπορείτε, να υπερβαίνετε τον μικρό εαυτό σας, αυτό θα πει αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου