Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΕΝΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΗΡΩΩΝ...

Σεραφείμ "Τα χώματα που πατάμε είναι γεμάτα με αίμα ηρώων"

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας αλλά και η εθνική εορτή επί τη επετείω της ελληνικής επαναστάσεως του 1821 στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.
Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος στο σύντομο λόγο του προς το εκκλησίασμα αναφέρθηκε τόσο στη σημασία της εορτής του ευαγγελισμού αλλά και στην εορτή του έθνους μας παροτρύνοντας το εκκλησίασμα να τοποθετήσουν όλοι στο μπαλκόνι του σπιτιού τους της ελληνική σημαία.
O κ. Σεραφείμ μίλησε για αυτούς που δεν δίστασαν να σταθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης όταν χρειάστηκε και να χάσουν και τη ζωή τους για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος μας της ελευθερία.
"Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα χώματα που πατάμε είναι γεμάτα με το αίμα των ηρώων της πατρίδος μας, όσο κι αν έχουν βαλθεί να μας το βγάλουν από τη μνήμη μας. Και εάν ημείς σιωπήσομεν, οι λίθοι κεκράξονται", κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του ακρίτα Επισκόπου κ. Σεραφείμ, ο οποίος και προεξήρχε στην τελετή της δοξολογίας επί τη εθνική εορτή.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Γιαννουσάς, ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου για τη μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας.
Ο Μητροπολίτης Καστορίας μεταξύ άλλων αναφέρεται σε μια ομιλία του Αγίου Γερμανού Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως για τον ευαγγελισμό, και καλεί το λαό να πανηγυρίσει την εαρινή αυτή εορτή με ευγνωμοσύνη στο πάντιμο πρόσωπο της Παναγίας.
"Ευγνωμοσύνη, αφού η Θεοτόκος έγινε η σκάλα, με την οποία ο Θεός κατέβηκε στη γη και έγινε άνθρωπος για τη δική μας σωτηρία και ο άνθρωπος ανέβηκε στον ουρανό και έγινε κατά χάριν Υιός του Θεού".
"Ευγνωμοσύνη, σ’ εκείνη που έγινε ο έμψυχος ναός του Θεού, φιλοξενώντας στα πανάχραντα σπλάχνα της Εκείνον, δηλαδή τον Υιό του Θεού, που κατέστησε τους ανθρώπους ναούς του Αγίου Πνεύματος".
"Με ευγνωμοσύνη, ακόμη και με ικεσία, με παράκληση και δέηση, σ’ εκείνην που είναι το «αγαλλίαμα» και το «σέβασμα» όλου του κόσμου, στην όντως αγαθή Παρθένο Μαρία για την θερμή πρεσβεία στον «εξ’ αυτής ενανθρωπήσαντα, Υιόν και Λόγον του Θεού»".
Μετά το τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, μετέβη στο μνημείο των ηρώων της πόλεως Καστοριάς, όπου τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μαρτυρικώς τελειωθέντων αδελφών και πατέρων αλλά παρακολούθησε και την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ευλογώντας τη μαθητιώσα νεολαία και τη στρατευμένη γενιά της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου