Κυριακή 19 Απριλίου 2020

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ 2020


Ο Θεός επέτρεψε και θέλησε μέσα από τα ανθρώπινα δεδομένα να μας συγκινήσει ώστε να μας αποκαλύψει την άφατη αγάπη Του. Και διαμέσου των ανθρώπινων δεδομένων, με την Σταύρωση επιτέλεσε το έργο της σωτηρίας του ανθρώπου. Το αληθινό Πάσχα, που επιθύμησε πολύ ο Χριστός να συνφάγει μαζί με τους Μαθητές Του (βλ. Λουκ. 22, 15).

Το μήνυμα της Ανάστασης φυλάσσεται στη καρδιά του ανθρώπου, ως μυστικό βίωμα. «Σιγησάτω πάσα σάρξ βροτεία...», μπροστά στο θείο μεγαλείο του Θεανθρώπου, ο Οποίος ως Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων, προσέρχεται στη φρικτή θυσία διά του Σταυρού, προκειμένου να δίνεται πάντοτε «είς βρώσιν» και ζωήν αιώνιον στους πιστούς έως της συντελείας των αιώνων. Δίνοντας ακόμη τον Εαυτό Του αντάλλαγμα στο θάνατο, λύνοντας τις οδύνες του θανάτου «και οδοποιήσας πάση σαρκί την εκ νεκρών Ανάστασιν» (βλ. Μ. Βασίλειο). 

Ο Ιησούς Χριστός ζει με τρόπο αόρατο, αλλά πραγματικό στο πρόσωπο όλων των ανθρώπων, που μας περιβάλλουν σωματικώς. Επομένως, τις πληγές του Χριστού από την σταύρωση μπορούμε να τις ψηλαφήσουμε και να τις προσκυνήσουμε στο πρόσωπο των αρρώστων και όλων των ανθρώπων που υποφέρουν. Είναι τα μέλη του μυστικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, τα οποία μετέχουν στο θείο Πάθος και την Ανάσταση.

Με την Ωδή των τριών Παίδων του Μ. Σαββάτου: «Ευλογείτε τον Κύριον, ήλιος και σελήνη, άστρα του ουρανού, φώς και σκότος, πάς όμβρος και δρόσος, πάντα τα πνεύματα…», περιλαμβάνεται όλο το σύμπαν στη χαρά της Αναστάσεως. Χαίρεται και αγάλλεται όλη η Κτίσις, νοερή και αισθητή, υλική και πνευματική με την Ανάσταση του Χριστού!

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί...».

Ας ανοίξουμε, λοιπόν, ειλικρινά και ταπεινά τις θύρες της καρδιάς μας στη συγγνώμη που ανέτειλε από τον πανάγιο Τάφο του Χριστού, και να αφήσουμε να την πλημμυρίσει το ανέσπερο Φώς της Ανάστασης, το Φώς της Ελπίδας και της Ζωής, προσκυνώντας με αγάπη την παρουσία του Αναστάντος Κυρίου σε όλη την πορεία της ζωής μας.

Χριστός Ανέστη. Ευλογημένο Πάσχα
π. Γεώργιος Β. Δημητρόπουλος
Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Γομοστού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου