Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΤΕΛΩΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΡΙΣΑΙΟΣ

Ο Κύριός μας στην παραβολή που ακούσαμε σήμερα, μας μίλησε για δύο ανθρώπους, που πήγαν στο Ναό για να προσευχηθούν. Ο ένας ανήκε στους Φαρισαίους και ο άλλος στους Τελώνες.
Την εποχή εκείνη, οι Φαρισαίοι θεωρούνταν ως οι πιο θρησκευόμενοι, ενώ οι Τελώνες αμαρτωλοί.
Ο Φαρισαίος προχώρησε, στάθηκε στη μέση του Ναού και έλεγε: «Θεέ μου σ’ ευχαριστώ, γιατί δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους, που είναι αμαρτωλοί ούτε και σαν αυτόν εδώ τον Τελώνη. Εγώ είμαι τέλειος και ελεήμων».
Ο Τελώνης βρισκόταν σ’ ένα απόμερο σημείο του Ναού γονατιστός και έκλαιγε με συντριβή και μετάνοια για τα λάθη του, χτυπούσε τα στήθη του και έλεγε: «Θεέ μου συγχώρησέ με τον αμαρτωλό». Και ο Θεός συγχώρησε τον αμαρτωλό Τελώνη, ενώ κατεδίκασε τον εγωιστή και υβριστή Φαρισαίο.
Αυτά μας είπε ο Κύριός μας.
Αυτή η παραβολή ισχύει και για τις ημέρες μας. Γιατί και στην εποχή μας οι πιο πολλοί θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε οι καλύτεροι, ενώ είμαστε έτοιμοι να κατακρίνουμε και να καταδικάσουμε όλους τους άλλους. Και αυτό γίνεται γιατί απουσιάζει η αγάπη για τους συνανθρώπους μας και γιατί ξεχνούμε ότι όλοι οι συνάνθρωποί μας είναι αδέλφια μας.
Ο Άγιος Ανδρέας ο Επίσκοπος Κρήτης γράφει: «Η υπερηφάνεια είναι πυρετός, πνευματική σύγχυση. Και αρχή της υπερηφάνειας είναι η περιφρόνηση. Ο υπερήφανος περιφρονεί όλους τους άλλους και τους θεωρεί αμαρτωλούς, εκτός από τον εαυτό του!
Αλλ΄ ευτυχώς στην εποχή μας υπάρχουν και οι Τελώνες. Δηλαδή αυτοί που έχουν επίγνωση της αμαρτωλότητάς τους και αναμετρούν τις δικές τους αμαρτίες, χωρίς να κρίνουν, να κατακρίνουν και να βρίζουν τους άλλους. Υπάρχουν οι αμαρτωλοί εκείνοι που έχουν συναίσθηση των αδυναμιών και των λαθών τους, ομολογούν την ενοχή τους, που προσεύχονται στον Θεό, που μετανοούν και με δάκρυα ζητούν το θείο έλεος και τη θεία συγχώρηση.
Και οι ευλογημένοι αυτοί άνθρωποι δεν βρίζουν, δεν κατηγορούν, δεν κατακρίνουν, δεν περιφρονούν κανένα, αλλά προσπαθούν να διορθώσουν τα προσωπικά τους λάθη, όπως ο Τελώνης της σημερινής παραβολής. Γι’ αυτό και ο πολυεύσπλαχνος Θεός Πατέρας, τους συγχωρεί, τους ελεεί και τους ευλογεί.
Με την ευκαιρία της παραβολής αυτής, ας διερωτηθεί ο καθένας μας, αν ανήκει στην τάξη του Τελώνη ή του Φαρισαίου.
Ας προσπαθούμε να ανήκουμε στην τάξη του ταπεινού Τελώνη. Δηλαδή ας έχουμε την αυτοκριτική, την ταπείνωση, την μετάνοια και ας μην καταδικάζουμε κανένα συνάνθρωπό μας, αλλά ας φροντίζουμε για την προσωπική μας διόρθωση. Ας προσευχόμαστε με αυτομεμψία και όχι φαρισαϊκά. Αυτός είναι και ο βαθύτερος σκοπός του Τριωδίου που από σήμερα ξεκινά. Δηλαδή να μας κάνει να πλησιάζουμε πιο πολύ τον Θεό, και να λάβουμε χάρη, έλεος και συγχώρηση.
Ο Τελώνης και η στάση του μπροστά στον Θεό ας είναι το υπόδειγμά μας, αν θέλουμε πραγματικά να δικαιωθούμε.
Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου